Kesän paras ruokafestivaali – Neitsytperunafestivaali

Festivaali

Festivaali uudelle kymmenluvulle!

Neitsytperunafestivaali on ikävuosiltaan 12-vuotias, joskin koronan takia sitä on viettety vain 10 kertaa. Ajatukseltaan NPF on kuitenkin ainakin kolme kertaa vanhempi kuin nuo kymmenen vuotta. Varhaisperunatapahtumasta on Turussa puhuttu monissakin piireissä jo ainakin 2000-luvun alkuvuosina; joitakin hankkeitakin kuuluu olleen jopa aiemminkin. Neitsytperuna-nimi lanseerautui Markku Haapion Iltalehti-jutussa, jossa Jorma Harasen kanssa kokattiin, niin, varhaisperunaapa tietenkin.

Myöhemmin Markku sai näihin pohdintoihin mukaan ruoka-aktivisti Visa Nurmen. Kun 2011 Kulttuuripääkaupunki Turku alkoi etsiskellä ruokakulttuuriohjelmaa, sen raamittajaksi lähti Visa. Päätapahtumaksi hahmottui nopeasti Neitsytperunafestivaali.

Suunnitelmat kokivat kuitenkin takaiskun, kun Visa yllättäen syksyllä 2009 kuoli. Kulttuuripääkaupunkisäätiö kutsui tällöin palaveriin muutamia Visan kanssa yhteistyössä olleita, ja tästä syntyi ajatus yhdistyksestä, joka lähtisi toteuttamaan hanketta. Vuoden 2010 alussa perustettiin tätä varten Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry.

Ensimmäinen Neitsytperunafestivaali järjestettiin osana Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011:tä. Tapahtumapaikkana oli Varvintori ja Kaffelin yhteistyökumppanina ruokatarjonnan hoiti Turun Keittiömestarit ry. Avaajana toimi kirjailija Kaari Utrio. Tapahtuma oli kolmipäiväinen.

NPF 2012 järjestettiin yhdessä Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman kanssa Vähätorilla, tällöin kaksipäiväisenä. Ruokatarjoilun hoitivat ravintolat Mami, Smör, Rocca ja Pinella. Avaajana oli jälleen kirjailija Kaari Utrio.

NPF 2013 löysi paikakseen ns. Hämähäkkitontin ja kaupunginteatterin. Jälleen yhteistyökumppanina oli SOPP. Ruokatarjoulusta huolehti seitsemän turkulaisravintolaa. Avauksen hoiti matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

NPF 2014 järjestettiin Panimoravintola Koulun pihalla, yhteistyössä Koulun kanssa. Jälleen ruokatarjoilun hoitivat ravintolat, joita oli mukana kahdeksan. Avaajana toimi kirjailija Heli Laaksonen.

SOHO:n torvet on festarin mahtava house-bändi.

NPF 2015 järjestettiin jälleen Panimoravintola Koulun pihalla, yhteistyössä Koulun kanssa. Riuokaa tarjosi kahdeksan ravintolaa ja avaajana toimi avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

NPF 2016 järjestettiin vakiintuneeseen tapaan Koulun pihalla. Avaajana toimi palkittu ruokatoimittaja Heli Nieminen.

NPF 2017 järjestettiin Koulun pihalla hienossa säässä kerrankin molempina päivinä. Avaajana toimi arkkipiispa Kari Mäkinen.

Kari Mäkinen sai Mari Sandellilta Kaffeli-essun.

NPF 2018 järjestettiin oivissa olosuhteissa Koulun pihalla. Avaajana toimi kaupunginjohtaja Minna Arve.

NPF 2019 järjestettiin jälleen kerran Koulun pihalla ja avaajana toimi tällä kertaa Kaffelin hallitus in corpore.

Hallitus avaa festaria kesällä 2019. Mukana myös NPF:n vakijuontaja Lassi Lähteenmäki.

NPF 2020 ja 2021 olivat kumpikin hetken valmisteilla, mutta nopeasti nousseet koronaluvut johtivat hankkeitten hiipumiseen.

NPF 2022 eli se kymmenes festivaali saatiin koronalta rauhassa aikaan – vaikka uusien virusmutaatioitten pelko hieman taustalla väijyikin. Festivaali pidettiin tutulla paikalla eli Panimoravintola Koulun pihalla. Avaajana oli tällä kertaa Förin äijä eli Markku Heikkilä.

 

Miksi Neitsytperunafestivaali?

Neitsytperunafestivaalin tavoitteena on nostaa suomalaisen varhaisperunan arvostusta ja kiinnittää huomiota siihen, että varhaisperuna on arkisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen gastronominen erikoisuus. Varhaisperunahan on niitä harvoja suomalaisia tuotteita, joiden ominaislaatu voimakkaasti perustuu alueelliseen alkuperään. Varhaisperunan kohdalla voidaan jopa puhua samasta terroirista, joka viinien kohdalla tarkoittaa maaperän ja ilmaston yhteisvaikutusta lopputulokseen. Tästä johtuu, että varhaisperunan tuotanto on keskittynyt varsin pienelle alueelle Turun ympäristössä: lähinnä entisiin Rymättylän, Merimaskun ja Nauvon kuntiin.