Neitsytperunafestivaali Turussa 16.-17.6.2017

Neitsytperunafestivaali 2017 pyörähti käyntiin

Tämän vuoden Neitsytperunafestivaali käynnistyi tänään perjantaina 16.6. aamulla, kun seitsemän ravintolan kaksihenkilöiset joukkueet lähtivät Turun torille 50 euron seteli kourassaan hankkimaan kilpailuannokseensa raaka-aineita. Puoli kahdeltatoista alkoi annoksi tulla tuomaristolle, jonka puheenjohtajana toimi Kaskis- ja kakola-ravintoloista tuttu Erik Mansikka. Muina juryn jäseninä olivat keittiömestarit Tarja Ahokas ja Jorma Haranen sekä Kaffelin puheenjohtajisto Mari Sandell ja Markku Haapio.

Kokataan Torilla -tuomaristo toimessaan. Kuva Heikki Kähkönen / Viisi Tähteä

Annoksia kiikuttivat tuomaristolle m/s Rudolfiinan Juho Vainio ja Sami Reponen, Börsin Oscar Pub & Grillin Jari Uusitalo ja Daniel Salazar, tapahtumaravintola Bowlerin Rasmus Niittyvaara ja Touko Tuomasmäki, ravintola Foijan Mikko Mäkipää ja Jari Palmroth, ravintola Tresin Eveliina Knaapi ja Minna Merisaari, Smörin Michael Mwacharo ja Alexi Saarinen sekä Vaakahuoneen Marika Aaltonen ja Lotta Rautiainen.

Voittoannos syntyy. Kuva: Heikki Kähkönen / Viisi Tähteä.

Tuomaristo kiitteli vuolaasti kilpailijoitten suorituksia. joka annokseen oli selvästi paneuduttu ja kokonaisuuteen haettu uusi näkökulmia. Annosten pakolliseen raaka-aineeseen neitsytperunaan oli löytynyt monia uusi ulottuvuuksia ja annosten makuun ja ulkonäköön oli tosissaan paneuduttu. Piste-erot olivat todella pieniä.

Bowlerin voittoisa joukkue Rasmus Niittyvaara ja Touko Tuomasmäki. Taustalla lassi Lähteenmäki haastattelee kisan johtajaa Jorma Harasta. Kuva: Heikki Kähkönen / Viisi tähteä.

Voittajaksi selvisi ehkä vähän yllättäen Bowlerin joukkue, jonka annoksessa oli paahdettua perunaa, kirveliä ja kuhaa suljetussa lasipurkissa, joka oli ennen sulkemista täytetty savulla. Sen vieressä lautasella oli perunasalaattia, kevätsipulia, pikkelöityä porkkanaa, mummonkurkkua ja retiisiä. Sekä vielä kolmas perunaelementti perunasipsi.

Voittajien annos. Kuva: Markku Haapio / Kaffeli

Toiseksi kiilasi ravintola Smör ja kolmannes tilan jakoivat Foija ja Tres. Mainittakoon, että kisassa oli mukana kaksi annosta, Smörin ja Tresin, jotka olivat makeita jälkiruokainnovaatioita. Kisassa ne pärjäsivät hyvin.

Perunankuorimiskisan voittaja Mirva Toivonen ja voittoisa suikale. Kuva: Markku Haapio / Kaffeli.

Kokataan Torilla -kisan väliajalla käytiin torilla leikkimielinen perunankuorintakilpailu. Kymmenkunta kisailijaa pyrki kuorimaan perunasta mahdollsimman pitkän katkeamattoman suikaleen. Voittajaksi selvisi muhkealla 168 cm:n nauhallaan Mirva Toivonen. Muista erottuivat myös Tamara Partanen ja Pekka Sundman reilusti yli metrin suikaleillaan.

Avaajana arkkipiispa Kari Mäkinen

Festivaalialeella alkoi tapahtua klo 14 perjantai-iltapäivällä. Juhlalliset avajaiset ovat  klo 17, jolloin festivaalin avaa Suomi 100 -teemaan sopivasti perunan ja erityisesti neitsytperunan ystäväksi tunnustautuva arkkipiispa Kari Mäkinen. Pihalla syödään kahtena päivänä piharavintoloitten tekemiä piharuokia, kuunnellaan letkeää musiikkia ja seurataan muuta ohjelmaa. Pihalta voi ostaa mukaansa niin perunaa kuin silliäkin.

Kaikkiin tapahtumiin on entiseen tapaan vapaa pääsy. Seuraa sivustoa. Sitä päivitetään sitä mukaa, kun uutta varmistuu.

Kaffelin Puheenjohtaja Mari sandell testaa kustavin Kipinän Jouni Kurun piha-annosta. Kuva: Markku Haapio / Kaffeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *