Neitsytperunafestivaali Turussa 16.-17.6.2017

Kokataan torilla 16.6.2017

Kokataan Torilla -tapahtuma avaa Neitsytperunafestivaalin

16.6 Turun kauppatorilla kokataan neitsytperunaa. Neitsytperunafestivaalin ”varaslähtönä” toimii perinteiseen tapaan perjantaiaamun Kokataan Torilla -kilpailu. Kilpailussa taitojaan mittelevät turkulaisten huippuravintoloiden joukkueet valmistamalla annokset torilta ostamistaan lähiraaka-aineista, joissa on tietenkin, pakollisena, mukana varhais- eli neitsytperuna. Taas on muka useita Turun huippuravintoloita.
”Mukava huomata, että tapahtuma kiinnostaa ja mukana on myös paljon uusia ravintoloita ja kokkeja”, kilpailun järjestäjiin kuuluva keittiömestari Jorma Haranen sanoo.

Viime vuonna (2016) kisan tuomareilla oli hieman kosteat oltavat.

Monien kansainvälisten kokkikilpailujen tuomaristossa kouliintuneen Harasen mukaan leikkimielisyydestä huolimatta Kokataan Torilla -kilpailu otetaan tosissaan ja taso on hyvä. ”Kaikkia annokset on suunniteltu hyvin ja kilpailivat suojelevat reseptiään tuomarointiin asti. Yllätyksiä on aina luvassa. Toivomuksemme olisi, että näitä upeita ruokia pidettäisiin myös ravintoloiden listoilla kilpailun jälkeen”

Annoksen ainekset torilta

Kilpailussa kaksihenkiset joukkueet hankkivat ensin annoksensa raaka-aineet kauppatorilta. Käytettävissä on 50 euroa, jolla pitää tehdä ostoksia vähintään neljältä kauppiaalta, joista yhden on oltava tuottajakauppias ns. maalaistenpenkistä. Ainoa pakollinen raaka-aine on varhaisperuna. Tuomaristo kirjaa hankitut raaka-aineet ylös ja niitä on käytettävä varsinaisessa kilpailuannoksessa, jonka osallistujat saavat valmistaa ravintolakeittiössään.

 

Tästä kiertopalkinnosta kamppaillaan, kun Kokataan Torilla -kilpa 17.6. käydään.

Tästä kiertopalkinnosta kamppaillaan, kun Kokataan Torilla -kilpa 16.6. käydään.

Tällä hetkellä kilpailuun ovat tulossa ainakin seuraavat ravintolat: Oscar Pub & Grill, Foija, Vaakahuone,  Smör, Tres ja Bowler. Osanottajalista todennäköisesti vielä elää kisaan mennessä.

Aikaa tehtävään on kaksi tuntia. Valmiit annokset, jotka voivat olla kylmiä tai lämpimiä, tuodaan Kauppatorille keittiemestari Erik Mansikan johtaman tuomariston arvioitavaksi. Arviointikriteereinä ovat maun ja esillepanon lisäksi varhaisperunan esilletuominen sekä lähiruoka-ajattelun ja maakunnallisuuden ilmentäminen annoksessa. Kilpailun voittaja selviää tapahtuman päätteeksi ja yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailua, jonka juontaa Lassi Lähteenmäki.

Voittaja palkitaan Neitsytperunafestivaalin avajaisissa

Kilpailu alkaa klo 8.30 kilpailijoiden esittelyllä, jonka jälkeen kilpailijajoukkueet päästetään toriostoksille raaka-aineiden hankintaan. Joukkueet saavat käyttää ostoskorin lisäksi oman ravintolan raaka-aineita. Pääraaka-aineet tulee löytyä ostoskorista. Joukkueiden valmiit annokset arvostellaan klo 12.00 alkaen torilavalla. Kilpailu päättyy voittajan julkistamiseen noin klo 13.30.

Voittaja palkitaan klo 17 Neitsytperunafestivaalin virallisissa avajaisissa Panimoravintola Koulun pihalla kiertopalkinnolla, joka on Suomen Joutsenen kansitiikistä tehty lankku, jonka päällä on haarukka. Kilpailun toteuttavat Kafferi ry, Turun Keittiömestarit ry, Agrimarket, TOK ja Lindrothin puutarha.
Kokataan Torilla -kilpailu on järjestetty aiemmin kuusi kertaa Neitsytperunafestivaalin yhteydessä, ja sen ovat voittaneet 2011 Hus Lindman, 2012 Enkeliravintola, 2013 Herkkunuotta, 2014 Oscar’s pub & grill, 2015 Suomalainen Pohja ja 2016 Ravintola Mauno.

Kokataan Torilla -kilpailun johtaja Jorma Haranen luovuttaa kiertopalkinnon viime vuoden voittoisalle ravintola Maunon parivaljakolle

Torilla kuoritaan taas perunaa kilpaa

Oheistoimintana kilpailuannoksia odotellessa (klo 11-12) järjestetään yhdessä Turun ydinkeskustyhdistys ry ja Idelli Oy kanssa toista kertaa suuri perunankuorintakilpailu, johon haastetaan ruokatoimijoita ja Turun vaikuttajia. Kilpailijoiden tehtävänä on kuoria mahdollisimman pitkä perunamato.
Yleisökin voi osallistua! Kuka kuori pisimmän perunamadon?