Neitsytperunafestivaali Turussa 16.-17.6.2017

Festivaali

Seitsemäs kerta toden sanoo!

Neitsytperunafestivaali täyttää tänä vuonna seitsemän vuotta, mikä kertonee ainakin siitä, että se on löytänyt pysyvän sijan turkulaisella kesätapahtumakartalla. Ja samalla turkulaisten ruokaihmisten sydämissä – ja tyytyväisissä vatsoissa.

Ajatukseltaan NPF on ainakin kolme kertaa vanhempi. Varhaisperunatapahtumasta on Turussa puhuttu monissakin piireissä jo ainakin 2000-luvun alkuvuosina; joitan hankkeitakin kuuluu olleen jo silloin. Neitsytperuna-nimi lanseerautui Markku Haapion Iltalehti-jutussa, jossa Jorma Harasen kanssa kokattiin, niin, varhaisperunaapa tietenkin.

Myöhemmin Markku sai näihin pohdintoihin mukaan ruoka-aktivisti Visa Nurmen. Kun 2011 Kulttuuripääkaupunki Turku alkoi etsiskellä ruokakulttuuriohjelmaa, sen raamittajaksi lähti Visa. Päätapahtumaksi hahmottui nopeasti Neitsytperunafestivaali.

Suunnitelmat kokivat kuitenkin takaiskun, kun Visa yllättäen syksyllä 2009 kuoli. Kulttuuripääkaupunkisäätiö kutsui tällöin palaveriin muutamia Visan kanssa yhteistyössä olleita, ja tästä syntyi ajatus yhdistyksestä, joka lähtisi toteuttamaan hanketta. Vuoden 2010 alussa perustettiin tätä varten Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry.

Ensimmäinen Neitsytperunafestivaali järjestettiin osana Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011:tä. Tapahtumapaikkana oli Varvintori ja Kaffelin yhteistyökumppanina ruokatarjonnan hoiti Turun Keittiömestarit ry. Avaajana toimi kirjailija Kaari Utrio. Tapahtuma oli kolmipäiväinen.

NPF 2012 järjestettiin yhdessä Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman kanssa Vähätorilla, tällöin kaksipäiväisenä. Ruokatarjoilun hoitivat ravintolat Mami, Smör, Rocca ja Pinella. Avaajana oli jälleen kirjailija Kaari Utrio.

NPF 2013 löysi paikakseen ns. Hämähäkkitontin ja kaupunginteatterin. Jälleen yhteistyökumppanina oli SOPP. Ruokatarjoulusta huolehti seitsemän turkulaisravintolaa. Avauksen hoiti matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

NPF 2014 järjestettiin Panimoravintola Koulun pihalla, yhteistyössä Koulun kanssa. Jälleen ruokatarjoilun hoitivat ravintolat, joita oli mukana kahdeksan. Avaajana toimi kirjailija Heli Laaksonen.

NPF 2015 järjestettiin jälleen Panimoravintola Koulun pihalla, yhteistyössä Koulun kanssa. Riuokaa tarjosi kahdeksan ravintolaa ja avaajana toimi avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Professori Esko Valtaoja NPF-lavalla 2015.

Professori Esko Valtaoja NPF-lavalla 2015.

NPF 2016 järjestettiin vakiintuneeseen tapaan Koulun pihalla. Avaajana toimi palkittu ruokatoimittaja Heli Nieminen.

Miksi Neitsytperunafestivaali?

Neitsytperunafestivaalin tavoitteena on nostaa suomalaisen varhaisperunan arvostusta ja kiinnittää huomiota siihen, että varhaisperuna on arkisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen gastronominen erikoisuus. Varhaisperunahan on niitä harvoja suomalaisia tuotteita, joiden ominaislaatu voimakkaasti perustuu alueelliseen alkuperään. Varhaisperunan kohdalla voidaan jopa puhua samasta terroirista, joka viinien kohdalla tarkoittaa maaperän ja ilmaston yhteisvaikutusta lopputulokseen. Tästä johtuu, että varhaisperunan tuotanto on keskittynyt varsin pienelle alueelle Turun ympäristössä: lähinnä entisiin Rymättylän, Merimaskun ja Nauvon kuntiin.